Naar boven

Ecco



Een man en zijn droom

Karl Toosbuy – de oprichter van ECCO – had een droom. Hij droomde dat hij ooit eigenaar van een schoenenfabriek zou zijn, en zijn eigen bedrijf zou runnen. Hij maakte al van jongs af aan schoenen en klom geleidelijk op in rang. Tegen de tijd dat hij 30 was, stond hij aan de leiding van een schoenenfabriek in Kopenhagen. Het bedrijf was echter niet van hem.

Daarom besloot de familie op een dag de zekerheid van hun vaste baan op te zeggen, hun huis te verkopen en naar Bredebro, aan de westkust van Denemarken ten noorden van de Duitse grens, te verhuizen. Karl en Birte Toosbuy, en hun 5-jarige dochter Hanni, huurden een huisje en namen een lege fabriek over, die door de lokale gemeenschap was gebouwd om banen te creëren in een stad die het voornamelijk van de landbouw moest hebben.

Hoewel er bij het opstarten veel problemen waren, bleef Karl Toosbuy zijn doel voor ogen houden.

Hij was een idealistische, vastberaden entrepreneur en ontwikkelde samen met een klein team een assortiment innovatieve producten, waarbij hij baanbrekende productiemethoden introduceerde. Karl Toosbuy was in feite de allereerste schoenmaker die zich realiseerde dat schoenen moesten worden afgestemd op de voet. En niet andersom. Daarmee maakte hij een eind aan eeuwenlange traditie van schoenen maken. In de jaren '70 werden als resultaat de functionele, comfortabele ECCO-schoenen op de markt gebracht. En het was onmiddellijk een succes.

Karl Toosbuy was ook de eerste die zich realiseerde dat de schoenenindustrie behoefte had aan grootschalige industriële productie. En dus ontwikkelde hij high-tech machines. Hij nam ook het voortouw bij het opbouwen van productiefaciliteiten in ontwikkelingslanden, om de concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden.

Gedurende zijn hele carrière stelde Karl Toosbuy continu nieuwe uitdagingen aan zichzelf, maar ook aan anderen, of dat nu personeel, leveranciers of klanten waren: taken konden altijd beter, sneller of anders worden uitgevoerd. Hij probeerde steeds nieuwe methoden en ideeën uit, en oefende voortdurend druk uit voor verbeteringen. Hieruit ontstond geleidelijk de ECCO-cultuur, een onverzettelijke vastberadenheid in combinatie met toewijding aan het bereiken van doelen en doelstellingen.

Maar hij vergat nimmer zijn achtergrond. Karl Toosbuy vond niets belangrijker dan de kwaliteit van de schoenen. Dit vormde te allen tijden de kern van zijn droom.



Het begin

Het was letterlijk een groene start.

Het boerenlandschap strekte zich kilometers uit rondom het kleine fabrieksgebouw in de buitenwijk van Bredebro, waar Birte en Karl Toosbuy een klein team bij elkaar hadden gebracht om de productie op te zetten. Het in eerste instantie beperkte assortiment damesschoenen, onder het merk Venus, bleek een zware start op te leveren. De Toosbuy-familie werkte extreem lange uren, loste een eindeloze stroom problemen op en twijfelde dikwijls of het allemaal wel ging lukken. Een keer zette een partij schoenen uit India met slechte kwaliteit, het bedrijf bijna aan de grond.

Het geld was bijna op en recycling was de enige oplossing. Elk stukje touw werd opgerold en bewaard, en dozen afkomstig van een tv-winkel in de buurt, werden gebruikt om de afgewerkte schoenen in te verpakken en verzenden. Het personeel zette zich met hart en ziel in. Karl Toosbuy vertelde graag over het incident waarbij een personeelslid de tractor van haar vader leende om door de sneeuw naar haar werk te komen. Zoiets had hij in Kopenhagen nog niet meegemaakt.

De eerste doorbraak kwam aan het einde van de jaren '70, toen ECCO's designer Ejnar Truelsen de 'JOKE' creëerde. Dit werd opgevolgd door een serie andere revolutionaire schoenen, waarvan enkele ook nu nog in productie zijn. Tegelijkertijd kocht Karl Toosbuy zijn eerste directe injectie-machine om deze hypermoderne productietechnologie op het bedrijf toe te passen. Hij had zoveel vertrouwen in de machine, dat hij al een tweede exemplaar kocht, voordat de resultaten uit de eerste waren.



Design
Van design tot uw voeten

Het begint allemaal bij het designcentrum van ECCO.
De designers bij ECCO zijn altijd op zoek naar inspiratie uit vele bronnen, van mode, kunst, architectuur tot auto-industrie. En ze volgen natuurlijk op de voet wat er allemaal in de maatschappij gaande is.

Maar ze blijven hoe dan ook altijd trouw aan het Scandinavische ontwerp, de natuur om hen heen en onze ECCO-traditie. Geen schoen verlaat het designcentrum zonder een controle op licht gewicht, zachtheid, flexibiliteit, comfort en pasvorm.

ECCO probeert de grenzen van comfort, innovatief schoenontwerp en de beste kwaliteit die op de markt verkrijgbaar is, continu te verleggen. Hiervoor is onverzettelijke productontwikkeling nodig, waarbij elk detail, van design tot productie, zorgvuldig wordt gepland en in de gaten gehouden wordt. ECCO heeft er daarom voor gekozen de baas over het volledige proces, van koe tot klant, te blijven. ECCO is de enige grote schoenenfabrikant die elke stap in het schoenmaakproces in eigen bezit en onder eigen controle heeft.



Vakmanschap

De schoenen van ECCO worden al bijna vijftig jaar tot in de kleinste details met de hand gemaakt. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelde, heeft ECCO een fijne balans gevonden tussen compleet handwerk en de meest moderne technologie. Toch ligt de kracht van ECCO nog steeds voornamelijk in de competentie en ervaring van haar ervaren werknemers.

Als innovatieve schoenmaker beschouwde Karl Toosbuy de ECCO-fabrieken altijd als de sleutel tot het succes van het bedrijf. Hij realiseerde zich ook dat het maken van schoenen altijd grotendeels uit handwerk zou blijven bestaan. De meeste schoenen worden met de hand door vaklieden gemaakt. Hij probeerde hier dus voor te compenseren door het proces waar mogelijk te automatiseren.

Hij ontwikkelde technologie, bracht assemblagelijnen in en introduceerde robottechnologie en grootschalige assemblagemachines. Daarom is ECCO wereldleider in directe injectie-technologie. Wanneer er in Denemarken nieuwe schoenen worden ontwikkeld en ontworpen, worden de constructiedetails elektronisch overgebracht naar de vier belangrijkste fabrieken van ECCO in Thailand, Indonesië, Slowakije en China.

Hoewel veel processen inmiddels zijn geautomatiseerd, blijft het maken van schoenen altijd grotendeels bestaan uit handwerk, een tijdrovende en veeleisende taak.

Vakmanschap garandeert kwaliteit.



Een schoen maken

Elk individuele leren component wordt zorgvuldig geselecteerd en met de hand gesneden om de beste resultaten in elk paar ECCO-schoenen te behalen. Alle componenten voor het bovenmateriaal worden met de hand aan elkaar gestikt en de teen- en achterstukken worden met behulp van verwarmings- en koelingsmachines door medewerkers gevormd.

Alle schoenen die in ECCO's eigen fabrieken worden geproduceerd, worden geconstrueerd met een PU-zool waarmee de schoen zacht, flexibel en licht wordt. De zool wordt direct op het bovenmateriaal geïnjecteerd, via een ultramodern technologisch proces waarbij het bovenmateriaal in een mal wordt geplaatst en er vloeibare PU in de mal wordt geïnjecteerd, dat vervolgens op het bovenmateriaal uithardt. ECCO heeft het volledige productieproces met deze technologie ontwikkeld en geperfectioneerd, met als resultaat de unieke kwaliteit en het comfort waar ECCO-schoenen bekend om staan.



Competent vakmanschap

Productontwikkeling dicht het gat tussen ontwerp en productie. Schoenmakers en engineers uit de afdeling Productontwikkeling zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de ideeën van ECCO-designers in volledig gespecificeerde prototypen voor het eindproduct.

Het proces vereist diepgaande kennis over alle materialen die nodig zijn, evenals inzicht in de constructie van schoenen en productiemachines en -methoden. De productontwikkelingsunits van ECCO in Denemarken en Portugal voorzien de ECCO-looierijen en schoenenfabrieken van gedetailleerde instructies over het produceren van materialen en schoenen.

Het vermogen om comfortabele en opmerkelijke schoenen te maken, is te danken aan jarenlange ervaring en training. Daarom nemen alle ECCO-medewerkers deel aan de trainingscholen van ECCO voordat ze hun werkzaamheden in de looierijen en fabrieken opnemen. Het volledige productieproces staat verder onder toezicht van ervaren technici.



Kwaliteit

Alle materialen en leermaterialen worden gecontroleerd en getest om te garanderen dat ze vóór de productie voldoen aan de kwaliteitseisen van ECCO. Gedurende het volledige productieproces controleren kwaliteitsinspecteurs elk aspect ervan, van de nauwkeurigheid bij het stikken tot de dikte van het leer, zodat de producten een hoge kwaliteit hebben en uniform zijn.

Maar de schoenen van ECCO worden niet alleen door machines getest. Ze worden ook op mensenvoeten getest, want comfort kan nou eenmaal niet anders worden gemeten. De werknemers van ECCO testen de schoenen op slijtage, comfort en duurzaamheid in werkelijke condities, bij hun dagelijkse activiteiten en lichaamsbeweging. Zelfs de kinderschoenen van ECCO worden in een echte omgeving, in kleuter- en basisscholen, getest.